Oliva is een klein Italiaans restaurantje in de bekende Witte de Withstraat, waar veel horeca zit. Ik had goede verhalen over Oliva gehoord en daarom hebben we op een vrijdagavond een tafel voor vier gereserveerd. Bij binnenkomst vond ik het meteen behoorlijk minimalistisch ingericht voor een Italiaans restaurant. Nergens Chianti-flessen te bekennen, geen muurschilderingen van da Vinci, maar ook geen muziek van Eros Ramazotti of Rocco Granata.
We werden verder wel prima welkom geheten en al snel stond de eerste prosecco op tafel. Op de ‘normale’ menukaart staan bij Oliva alleen de voorgerechten. Het is vergeefs zoeken naar de hoofd- en nagerechten op die kaart, want iedereen moet iets bestellen van het levensgrote menu wat ver achter in de zaak hangt. Soms een beetje te ver, voor mij in ieder geval. Met samengeknepen ogen mijn welverdiende hoofdgerecht uitkiezen is nou niet echt heel ontspannend.
We bestelden 3x een carpaccio en een bruschetta als voorgerecht en 3x de pasta van de dag (spaghetti bolognese) en gegrilde heilbot als hoofdgerecht. Als nagerecht bestelden twee van ons een paar ijsbolletjes, één een tiramisu en één het dessert van de dag. Alles smaakte prima, al zegt het misschien genoeg dat ik nog het meest heb genoten van het brood met de olijfolie, dat wij als appetizer kregen, en de heerlijke ijsbolletjes.
Verwacht overigens geen pizza’s of vele pasta’s op het menu bij Oliva, de carpaccio, spaghetti en tiramisu waren nog de meest Italiaanse gerechten. Het aanbod is, doordat een bord als menukaart fungeert, niet heel groot. Wij hadden voor het hoofdgerecht de keuze uit 3 vlees- en visgerechten, een vegetarisch gerecht of de pasta van de dag. Oliva is dus geen typisch Italiaans restaurant met lekkere Italiaanse muziek, traditionele pizza’s en een gezellige Italiaanse kelner, maar eerder knus en Hollands met wat Italiaanse gerechten.
Ik wilde bijvoorbeeld mijn favoriete bier Nastro Azzuro bestellen, maar kon alleen Heineken krijgen. Op zich prima, maar juist in een Italiaans restaurant verwacht ik Italiaanse dranken en dus ook Italiaans bier. De prijs/kwaliteit verhouding is bij Oliva redelijk. € 2,50 voor een biertje is normaal, maar € 12,50 voor carpaccio en € 9,50 voor wat bruschetta is dan weer redelijk duur. In totaal bedroeg de totale rekening voor 4 personen € 175,-.
Voor iedereen die in de buurt is zou ik zeggen: ga het een keertje proberen bij Oliva. De koks weten wel wat zij doen, dat zit wel goed. Het is er ook wel gezellig, want altijd druk heb ik begrepen. Als u alles lekker vindt dan is een van de verrassingsmenu’s misschien wel een goed idee, met een wijnarrangement. Maar als u echt op zoek bent naar een meer authentieke Italiaan, kunt u misschien beter Napoli, Angelo Betti of O’Pazzo proberen.
Restaurant Oliva
Witte de Withstraat 15a
3012 BK Rotterdam
T: 010-4121413
F: 010-4127069
E: info@restaurantoliva.nl
W: www.restaurantoliva.nl
4 comments on “Oliva – Restaurant”