Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder zijn levendige horeca. Maar achter die hippe barretjes, knusse cafés en chique restaurants zitten ondernemers met een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen. Sommigen hebben het zo bont gemaakt dat ze niet één, maar een hele reeks zaken runnen. Tijd om deze horecamagnaten eens in het zonnetje te zetten – of in hun eigen spotlights, want laten we eerlijk zijn, ze houden wel van een beetje aandacht.
Herman Hell – De man achter Hell’s Kitchen
Als je in Rotterdam een biertje drinkt of een hapje eet, is de kans groot dat Herman Hell erachter zit. Zijn Hell’s Kitchen Horeca Groep (HKHG) heeft een indrukwekkend portfolio opgebouwd. Waar je hem van kent? Nou, van hier:
- Café Sijf – Het perfecte excuus om ‘nog eentje dan’ te bestellen.
- Café van Zanten – Waar je de halve stad tegenkomt op vrijdagmiddag.
- Loos – De plek waar je een ‘snelle koffie’ drinkt die drie uur duurt.
- Wester Paviljoen – Waar je op een zonnige dag geen tafeltje kunt bemachtigen, maar toch blijft hangen.
- Grace – Voor als je net even iets chiquer wil doen.
- Het Zalmhuis – Vis eten met een view waar je u tegen zegt.
- SUGO – Voor als je trek hebt in pizza maar ook ‘gezond’ wil doen.
Hell werd in 2023 gekroond tot Horecaondernemer van het Jaar. Logisch, want Rotterdam zou zonder hem toch een stuk dorstiger zijn.
Robèr Willemsen – De horeca-veteraan
Robèr Willemsen is niet alleen een horecaondernemer, hij was ook jarenlang de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Oftewel: hij kent niet alleen de kneepjes van het vak, hij lééft ze. Zijn zaken? Onder andere deze pareltjes:
- Melief Bender – Ouder dan je oma, maar altijd gezellig.
- Café de Pui – Waar je eindigt als je alleen ‘even een drankje’ ging doen.
- Muller & Co – Voor de gezelligheid, ook als je niet in Berkel woont.
- Café Pol – Als je nog niet wist dat je hier moet zijn, mis je iets.
- Bar Pepito, op de plek van Penny Pean – Voor een Spaanse sfeer in de zon
- LOEVetDIE – Want Willemsen had nog een extra café nodig 😉
Willemsen weet als geen ander hoe je een kroeg moet runnen en dat merk je aan de gezelligheid in zijn zaken.
Robin Bravenboer – De Showman van de Horeca
Robin Bravenboer is al sinds de jaren ‘90 een grote naam in de horeca. Zijn vroegere Baja Beach Club is legendarisch (al herinneren sommige bezoekers zich daar weinig van). Tegenwoordig richt hij zich op chique en stijlvolle horecazaken, zoals:
- River Bar – Voor als je zin hebt in een beetje Kantonese en Franse flair.
- Bar Bù – Cocktails zo goed dat je je voorneemt ‘maar één’ te drinken (spoiler: dat lukt niet).
Naast Rotterdam is Bravenboer ook actief in Barcelona, waar hij zes restaurants runt. Oftewel, deze man weet hoe je een feestje bouwt.
Derk Jan Wooldrik – De Meester van de Buurtkroeg
Derk Jan (DJ) Wooldrik is de koning van de buurtkroegen en informele eetcafés. Samen met zijn dochter en partner heeft hij een reeks relaxte en gezellige plekken neergezet, waaronder:
- Café Marseille – Alsof je even in Zuid-Frankrijk zit, maar dan met Rotterdammers.
- Bar Alaska – Berlijnse vibes aan de Rotte, wat wil je nog meer?
- Eurobrouwers – Bier en gezelligheid, need we say more?
Met zijn Double Trouble Horecagroep weet Wooldrik precies hoe hij een zaak neerzet waar je je meteen thuis voelt.
Conclusie
Of je nu een biertje drinkt op de Oude Binnenweg, een cocktail achteroverslaat aan de Meent of dineert met uitzicht op de Maas, grote kans dat je in een zaak van een van deze horecamagnaten zit. Ze maken de stad niet alleen gezelliger, maar zorgen er ook voor dat we altijd een goed excuus hebben om ‘even een drankje te doen’. Cheers!
Ken je nog meer horeca-tycoons uit Rotterdam die ook in dit artikel thuis horen? Laat het weten in de reacties!